Ugrás a tartalomra
Polenul crud de paducel, ingerul pazitor al inimii

A nyers galagonya pollen, a szív őrangyala

A galagonya a Rosaceae családba tartozó virágos bokor, amely dombokon, erdők közelében, napsütötte területeken nő az egész világon. Rózsaszín, fehér vagy piros virágokat hoz, kis "fürtökbe" csoportosítva májusban, majd kis piros vagy fekete gyümölcsöket hoz. A galagonya többféle fajtája létezik, köztük a nálunk is termő Crataegus oxyacantha és Crataegus monogyna .

A galagonya terápiás hatása több száz éve ismert Európában, ahol szív- és érrendszeri tonikként, vérnyomáscsökkentőként és vérzsírszint-szabályozó szerként használták. Egyesek azt állítják, hogy az i.sz. 1. század óta ismerték a Hawthorn az "aláírási módszer" klasszikus példája, amellyel az emberek leveleik alakja alapján azonosítják a gyógyhatású növényeket. A galagonya levelei szív alakúak, így az emberek kezdettől fogva megérzik, hogy ez a növény jótékony hatással van a szívre. A modern kutatások nem tesznek mást, mint megerősítik ezeket a hatásokat, bebizonyítva, hogy a galagonya helyreállítja a szívműködést, javítja a szív- és érrendszeri működést a betegségtől legyengült szív esetén, és szabályozza a koleszterinszintet a hiperlipidémiában vagy diszlipidémiában szenvedőknél.

Az évszázadok során a galagonyát a legyengült vagy megbetegedett szív működésének javítására használták, beleértve a kardiomiopátiák, a pangásos szívelégtelenség, az angina pectoris és a szív- és érrendszer működési zavarai esetén.

A galagonya azonban hatékony szer a hiperlipidémia csökkentésében és a kedvezőtlen lipidprofil normalizálásában. Ezenkívül "kijavítja" a máj steatosisához ("zsírmáj") vezető okokat, segít a magas vérnyomás kezelésében, normalizálja a vérnyomást, helyreállítja az erek rugalmasságát. A galagonyának a szívre, a szívszövetre és a szív- és érrendszerre gyakorolt ​​rendkívüli gyógyító és védő hatását biztosító hatóanyagok elsősorban a flavonoidok. Ezek a vegyületek, és különösen az oligomer proantocianidinek, nagyon erős antioxidánsok, biológiailag aktív komponenseket tartalmaznak, amelyek indukálják a vaszkuláris stabilitást. A galagonya gyümölcseinek intenzív színe éppen ezeknek a vegyületeknek a nagyon magas koncentrációjának köszönhető. Sőt, mind a gyümölcsök, mind a galagonya virágai és levelei egészségügyi előnyökkel járnak.

Az oxidatív stressz csökkentésével a galagonya csökkenti a lipidémiát, növeli az erek stabilitását a szívben és az egész testben, és segít az oxidáció által érintett erek helyreállításában, beleértve az érelmeszesedést is. Ezenkívül a flavonoidok növelik a kollagént tartalmazó véredénykomponensek stabilitását.

A galagonya emellett megakadályozza a lipidek felhalmozódását a májban azáltal, hogy javítja a koleszterin epesavakkal történő lebontását, javítja az epeáramlást és megakadályozza a felesleges koleszterint. Mindezen intézkedéseknek van egy másik előnye is: csökken a vérben keringő lipidek mennyisége, ami csökkenti a gyulladások és az érelmeszesedés kockázatát a sérülékeny erekben.

A nyers galagonya pollen , megtartva a virágok alapelveit, amelyekből származik, ugyanolyan jótékony hatással van a szív- és érrendszerre. Csökkenti a koleszterinszintet, csökkenti és szabályozza a vérnyomást és sokat segít a fogyásban. Ezenkívül megnyugtatja és tonizálja az idegrendszert, valamint megelőzi az álmatlanságot, szorongást, ingerlékenységet és depressziót.

Előző cikk A vese egészségére, nyers fekete fű pollen
Következő cikk Méhészeti termékek, természetes energiaforrás