Ugrás a tartalomra
MÉZESES AJÁNDÉK mézzel minden legalább 299 lej értékű rendelés esetén
MÉZESES AJÁNDÉK mézzel minden legalább 299 lej értékű rendelés esetén
POLIFENOLII ȘI ROLUL LOR ÎN MENȚINEREA SĂNĂTĂȚII

A POLIFENOLOK ÉS SZEREPÜK AZ EGÉSZSÉGBEN

Az egyik kulcselem, amely a propoliszt olyan értékessé teszi az egészség szempontjából, a polifenolok jelenléte. Ezek a természetes kémiai vegyületek arról ismertek, hogy antioxidánsként működnek, semlegesítik a szabad gyököket és megvédik sejtjeinket az oxidatív stressztől. A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a propoliszban lévő polifenolok gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, sőt karcinogén tulajdonságokkal is rendelkeznek, ami arra készteti a szakembereket, hogy a propoliszt különböző terápiákban és kezelésekben használják.

Ebben a cikkben többet megtudhat a következőkről:

  • Mik azok a polifenolok?
  • A polifenolok szerepe az egészség megőrzésében
  • A propolisz és a polifenolok közötti kapcsolat
  • A propoliszból optimális polifenolbevitel érhető el?

Olvasási idő: 5 perc

Mik azok a polifenolok?

A polifenolok az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen kémiai vegyületek. Különösen antioxidáns tulajdonságaikról ismertek, de jótékony hatásaik valójában sokkal nagyobbak.

Szerkezeti szempontból a polifenolokat különböző osztályokba sorolják, amelyek közül a legfontosabbak: flavonoidok, fenolsav, sztilbének és tanninok.

A polifenolok szerepe az egészség megőrzésében

A polifenolok, ezek a növényi bioszintézisből származó vegyületek fontos szerepet játszanak a jó közérzet megőrzésében, mert:

    • Erős antioxidáns hatásúak: segítenek semlegesíteni a szabad gyököket és csökkentik az oxidatív stressz szintjét. A szabad gyökök instabil molekulák, amelyek sejtkárosodást okozhatnak, és hozzájárulhatnak olyan krónikus betegségekhez, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a rák és a korai öregedés. A polifenolok védőpajzsként működnek ezekkel a szabad gyökökkel szemben, így hozzájárulnak a sejtek egészségének megőrzéséhez és a kapcsolódó betegségek megelőzéséhez;
    • Gyulladásgátló hatásuk van: a polifenolok befolyásolhatják és szabályozhatják a gyulladásos reakciók sorozatát a szervezetben. Gátolhatják a gyulladásos citokinek (a sejtek közötti kémiai hírvivő szerepet betöltő fehérjék) felszabadulását, amelyek részt vesznek a gyulladásos folyamatban. A krónikus gyulladás csökkentésével a polifenolok hozzájárulnak a szív- és érrendszer, az ízületi rendszer, az emésztőrendszer egészségének védelméhez és fenntartásához, valamint a cukorbetegség és a neurodegeneratív betegségek megelőzéséhez;
    • Rákellenes potenciállal rendelkeznek: a polifenolok gátolhatják a rákos sejtek növekedését, és programozott sejthalált indukálhatnak a rákos sejtekben. Ugyanakkor megakadályozhatják a daganatok kialakulását és blokkolhatják az új erek kialakulását a rosszindulatú daganatokban, ezáltal leállítják tápanyag- és oxigénellátásukat, a fejlődésükhöz szükséges elemeket;
  • Védi a szív- és érrendszert: a polifenolok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát azáltal, hogy csökkentik a vérnyomást, javítják a véráramlást, csökkentik a „rossz” koleszterin szintjét és megakadályozzák a vérrögképződést. Ugyanakkor a polifenolok rugalmasan tartják az ereket, és megakadályozzák az artériás fal gyulladását;
    • Támogatja az immunrendszert: a polifenolok hozzájárulnak a szervezet természetes védekezőrendszerének erősítéséhez azáltal, hogy serkentik az immunsejtek és antitestek termelődését, amelyek hatékonyan hatnak a kórokozók ellen.

    A propolisz és a polifenolok közötti kapcsolat

    Leggyakrabban a polifenolokról hallani, hogy olyan növényi forrásokban találhatók, mint a gyümölcsök, zöldségek, magvak, gabonafélék és teák, mivel ezek a vegyületek a növényi bioszintézis eredményeként jönnek létre. De a polifenolok értékes erőforrása a propolisz is.

    Tanulmányok kimutatták, hogy az öko-propolisz antimikrobiális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai elsősorban az összetételében található bioaktív vegyületeknek, köztük a flavonoidoknak és a fenolsavnak köszönhetők.

    A propolisz polifenol tartalmának köszönhetően hozzájárul a vércukorszint szabályozásához, így valódi segítséget jelent a cukorbetegségben vagy metabolikus szindrómában szenvedőknek.

    A propolisz antioxidáns hatása jótékony hatással van a csontrendszerre, mert csökkenti a csontritkulás kockázatát, amely állapot a csontsűrűség csökkenésével jellemezhető.

    A propoliszból optimális polifenolbevitel érhető el?

    A válasz igen, megteheti. Tanulmányok azt mutatják, hogy már kis mennyiségű öko propolisz étrendbe vétele is jelentős mennyiségű polifenolhoz és más bioaktív vegyülethez vezethet. A polifenolok optimális bevitele azonban az egyéni szükségletek és egészségi állapot függvényében változik. Ennek eredményeként a napi adag és a propolisz felhasználásának módja összefügg ezzel a két kritériummal, az egyéni szükségletekkel és a propolisz étrendbe történő bevezetésekori egészségi állapottal.

    A propolisz és a polifenolok kutatásának előrehaladtával egyre többet fedeznek fel terápiás potenciáljukról. A szív- és érrendszeri egészség támogatásától a rákellenes hatásokig és az oxidatív stressz csökkentéséig a propoliszban található polifenolok továbbra is lenyűgözőek, és új betekintést nyújtanak az egészség természetes megközelítésébe.

     

    Fontos, hogy olyan minőségi termékeket válasszunk, amelyek megbízható forrásból származnak, és megfelelnek a biztonsági és minőségi előírásoknak.

    Olvasson további cikkeket erről:

    Propolisz – SEGÍT A TOROKFÁJDALOM KEZELÉSÉBEN

    MÉZ, Propolisz és TISZTA KIRÁLYTEJ LÉGGAZDASÁGI BETEGSÉGEK KEZELÉSÉRE

    A propolisz 7 CSODÁLATOS HASZNÁLATA AZ EGÉSZSÉGRE

    Források:

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6271064/

    https://www.doc.ro/sanatate/polifenolii-rol-beneficii-si-source

    https://www.ghidnutritie.ro/articol/substante_utile/polifenoli?utm_content=cmp-true

    https://www.catena.ro/propolis-10-beneficii-uimitoare

    Előző cikk Méhészeti termékek – Alapvető szuperételek egészségünk számára

    Szólj hozzá

    * Szükséges Mezők