Ugrás a tartalomra
Produsele apicole - indicate sau nu in cazul diabetului? Vezi recomandarile specialistilor!

Méhészeti termékek - cukorbetegség esetén javasolt vagy sem? Tekintse meg a szakemberek ajánlásait!

Apifitoterapeuták és klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a méhészeti termékek sikeresen bekerülhetnek a cukorbetegek étrendjébe, és meglepő módon vagy nem meglepő módon hozzájárulnak e betegség tüneteinek javulásához. Ismerje meg a méhészeti termékek előnyeit cukorbetegség esetén, és milyen ajánlásokat fogalmaznak meg a szakemberek ezzel kapcsolatban!

A cukorbetegség, ez a megemelkedett vércukorszintben megnyilvánuló krónikus anyagcsere-betegség napjainkban egyre elterjedtebb állapot, melynek megelőzésében és leküzdésében nagyon fontos szerepe van az étrendnek és az életmódnak.

Hogyan találják meg helyüket a méhészeti termékek a cukorbetegek étrendjében? A szakemberek azt mondják, hogy ez egyáltalán nem bonyolult, és a hatások természetesen előnyösek. Az egészséges életmód könnyen követhető, ha betart néhány egyszerű szabályt.

tartalom

A cukorbetegség okai és típusai

A cukorbetegség akkor fordul elő, amikor a hasnyálmirigy már nem választ ki semmilyen inzulint, vagy túl keveset termel ahhoz, hogy a vércukorszintet energiává tudja alakítani. Emiatt a vércukorszint már nem csökken a normál szintre, hanem nagyon magas marad.

Az Egészségügyi Világszervezet a cukorbetegség három fő formáját ismeri el: az 1-es típusú, a 2-es típusú és a terhességi cukorbetegséget. A leggyakoribb formák az 1-es típusú cukorbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség.

Az 1-es típusú cukorbetegség gyakran gyermekkorban fordul elő, és inzulinfüggő cukorbetegségnek is nevezik. Ez egy autoimmun betegség, amely azért fordul elő, mert a szervezetben lévő antitestek megtámadják a hasnyálmirigyet. Nem tud többé inzulint termelni, amely a glükóz energiává alakítása során nélkülözhetetlen hormon. A betegség ezen formája előfordulhat genetikai hajlam miatt, vagy a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek rendellenességei következtében, amelyek általában inzulint termelnek.

A 2-es típusú cukorbetegség a cukorbetegség leggyakoribb formája, a betegek több mint 95%-ánál megtalálható. Általában felnőtteknél, de elhízott gyermekeknél és serdülőknél is előfordul. A betegség ezen formáját nem inzulinfüggő cukorbetegségnek is nevezik. A 2-es típusú cukorbetegségben a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, vagy a szervezet sejtjei rezisztensek a termelt inzulinnal szemben. Ebben az esetben inzulinrezisztenciáról beszélünk – a szervezet sejtjei nem reagálnak erre a hormonra, nem tudják felhasználni a glükóz megfelelő feldolgozására. Az ilyen típusú cukorbetegség leggyakoribb oka az elhízás.

Méhészeti termékek és cukorbetegség

Ha a méhekre gondolunk, az első termék, ami eszünkbe jut, a méz. És mivel a méz általában cukorbetegek számára ellenjavallt, édes íze és glükóztartalma miatt hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy cukorbetegségben minden méhészeti termék tilos. Teljesen hamis – állítják apifitoterapeuták és klinikai tanulmányok, amelyek azt mutatják, hogy a méhészeti termékek helyet kapnak a cukorbetegek étrendjében, és meglepő módon vagy nem meglepő módon hozzájárulnak a betegség tüneteinek javulásához.

Olvassa tovább a cikket, hogy megtudja Dr. Ştefan Stângaciu méhészeti termékekkel kapcsolatos ajánlásait.

Tiszta méhpempő

A tiszta méhpempő a kaptárkirálynő kizárólagos tápláléka, és az oka annak, hogy akár 50-szer tovább él, mint a munkásméhek. Ez a természeti csoda összetételében tartalmazza a legtöbb szükséges tápanyagot, így hozzájárul az egészség és vitalitás megőrzéséhez, valamint a szervezet regenerálódásához.

Laboratóriumi és klinikai vizsgálatok által is kiemelten figyelemreméltó terápiás hatású tiszta méhpempő hatékony természetes gyógymód cukorbetegség esetén.

Megfigyelték, hogy a tiszta méhpempő adagolása a vércukorszint viszonylag rövid időn belüli javulásához vezet, és elkerülhető annak rendkívül veszélyes ingadozása. Ezenkívül a tiszta méhpempő hatása a kúra befejezése után még jó ideig fennmarad. De mivel magyarázza a méhpempő eme jótékony hatásait? A 18 aminosav, számtalan vitamin, ásványi anyag és egyéb hatóanyag között a tiszta méhpempő összetételében bizonyos inzulinszerű hatású peptid anyagok, valamint a hasnyálmirigy inzulinszekrécióját serkentő és aktiváló vegyületsorok is megtalálhatók. sejtes inzulin receptorok.

Így elmondhatjuk, hogy a tiszta méhpempő képes szabályozni a vércukorszintet azáltal, hogy támogatja a glükóz zsírokká történő átalakulását, amelyek aztán energiatartalékként raktározódnak.


Szisztematikus vizsgálatok kimutatták, hogy a tiszta méhpempő az inzulinhoz hasonló aktivitással rendelkezik. Nemrég a németországi Justus-Liebig Egyetemi Kórház orvosainak egy csoportja 20 cukorbeteg önkéntesen végzett vizsgálatot. A szakemberek standard glükóz tolerancia tesztet végeztek, amelyet szájon át, 20 gramm tiszta méhpempő elfogyasztása előtt és után is beadtak. A kutatók azt találták, hogy a tiszta méhpempő 2 óra elfogyasztása után a 20 önkéntes vércukorszintje jelentősen csökkent.

A tiszta méhpempő jótékony hatású cukorbetegség esetén, valamint az anyagcsere felgyorsítása és az antioxidáns kapacitás növelése révén. Ezenkívül fenntartja a lelki egyensúlyt, ami gyakran meglehetősen bizonytalan a cukorbetegséggel diagnosztizált emberek esetében. Támogatja a szív- és érrendszert, az idegrendszert, valamint a veseműködést is, így ellensúlyozza a cukorbetegség veszélyes hatásait.

Tudjon meg többet a méhpempőről cukorbetegség esetén

Méhszurok

A nagy ősi civilizációk óta antimikrobiális gyógyszerként használt propolisz olyan anyag, amelyet a méhek a fák rügyeiről és fiatal ágairól gyűjtött gyantából állítanak elő. A propolisz különleges tulajdonságait elsősorban flavonoidokban gazdag tartalmának köszönheti, amely erős antioxidáns, gomba- és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.

Az apifitoterapeuták azon a véleményen vannak, hogy a propolisz igen jótékony hatású cukorbetegség esetén is, mivel csökkenti a vércukorszintet és a lipémiát. A propolisz hatása közvetlenül az endokrin hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben található βeta-sejtek szintjén nyilvánul meg, amelyeket inzulin termelésére serkentenek.

Kimutatták, hogy az összetételében található flavonoidoknak köszönhetően a propolisz nagyon erős antioxidáns hatású, azaz szabad gyököket eltávolító hatású. Így a propolisz adása is előnyös, ha a cukorbetegeknél gyakran előforduló szövődményekre gondolunk: diabéteszes retinopátia, szájüregi sérülések, fertőzések stb. A propolisz megelőző, sőt gyógyító hatású a cukorbetegséggel összefüggő állapotok egész sorában.

Fedezze fel a propolisz 7 csodálatos egészségre gyakorolt ​​hatását

"A propolisz soha nem hiányzik a házamból vagy a pénztárcámból, amikor elmegyek otthonról! Szeretem, mert ez a legerősebb természetes fertőtlenítő, fontos fertőtlenítő, antibiotikus, vírusellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Tökéletes természetes szövetséges a megfázás és az influenza ellen." Gheorghe S., Craiova

"A méz a kedvenc termékem, folyamatosan édesítem vele a teám vagy a kávém, energetizál és erősíti az immunrendszeremet!" Agelica P., Galati

Nyers pollen és legelő

A nyers pollen a virágok porzójában képződő finom por, amelyet a méhek nyállal összekeverve a kaptárba visznek, ahol azonnal betakarítják és a fagyasztóban tárolják, hogy minden jótékony anyaga érintetlen maradjon.

A legelő még virágpor, de amelyet a méhek a kaptár természetes körülményei között erjesztenek. A nyers virágporhoz hasonlóan a legelő is igazi szuperétel, amely biztosítja az emberi szervezet számára a legtöbb szükséges tápanyagot.

"Nagyra értékelem a nyers pollen minőségét. Az előnyök az állandó jó közérzethez kapcsolódnak." Oana M., 35 éves, Bukarest


"Évek óta használok nyers virágport, szinte naponta. Úgy használom, ahogy van, és teszem a tonizáló italaimba. A virágpor egy szuperélelmiszer, nem étrend-kiegészítő, ahogy sokan gondolják. Élvezze!" Milena Elena P., Rm. Vâlcea

Olvassa el Mi az a nyers pollen, és mire jó?


A nyers pollen és a legelő gazdag B-vitaminokban, amelyek fontos szerepet játszanak a szénhidrát-anyagcserében. A B-vitaminok, különösen a B1, jótékony hatással vannak a diabéteszes neuropátiák megelőzésére és kezelésére. A nyers virágpor és a legelő B-vitamin- és karotinoid-tartalma révén hozzájárul a neurológiai és szemszövődmények elleni küzdelemhez.

A C-vitamin, az antioxidánsok és a kálium a nyers virágpor és a legelő összetételében is megtalálható, amelyek az inzulinhoz hasonló hatásúak csökkentik a vércukorszintet.

Sőt, a nyers pollen és a legelő segít a szervezet méregtelenítésében, támogatja a májat, normalizálja a koleszterin- és trigliceridszintet, így ellensúlyozza a cukorbetegeknek adott szintetikus drogok káros hatásait.


Tudjon meg többet a Pasturáról – a tucatnyi előnnyel rendelkező terápiáról


A gyógyító tulajdonságok miatt az apifitoterapeuták úgy vélik, hogy ezek a méhészeti termékek cukorbetegek számára is javasoltak.

"A cukorbetegek gond nélkül fogyaszthatják a nyers virágport, mivel az ajánlott adagok nagyon kicsik. Ha nagyon édes virágpor lenne, és nagyon nagy mennyiségben vennénk be, akkor problémák adódhatnak. A szokásos mennyiségben, 60-80-100 g/nap mellett nem lehet gond, főleg, hogy a nyers pollennek más íze van, mint az édesnek." Dr. Ștefan Stângaciu orvos, az apiterápia, a méhpunkció, az aputrition és a méh-fitoterápia nemzetközi szakértője, a Román Apiterápiás Társaság elnöke.

Nyers méz

A méhek által a virágok nektárjából készített nyers méz univerzális gyógymód, finom édesítőszer, de egyedülálló tápanyagforrás is. Szénhidrátokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, enzimekben és erős antioxidánsokban gazdag tartalma miatt a nyers méz igen értékes élelmiszernek számít, különösen idősek, gyermekek, terhes vagy szoptató nők, sportolók étrendjében javasolt.

A cukorbetegek nyers méz használata vita tárgyát képezi a szakemberek körében. Bár a nyers mézet leggyakrabban az orvosok tiltják, a kezelőorvos vagy egy apifitoterapeuta felügyelete mellett továbbra is be lehet vinni a cukorbetegek étrendjébe. Alacsonyabb glükóztartalommal a cukorbetegek számára legmegfelelőbb fajta a nyers akácméz és a nyers gesztenyeméz . Nagyon fontos azonban, hogy a szóban forgó méz 100%-ban természetes, jó minőségű és nyers, azaz feldolgozatlan legyen.


Tudja meg, hogyan lehet megkülönböztetni a nyers mézet a hamisítotttól!

„A virágporthoz hasonlóan a mézet is fogyaszthatják a cukorbetegek, de itt úgymond van egy kis trükk. Biztosítani kell, hogy a cukorbeteg minden nap állandó, a diabetológus által meghatározott mennyiségű szénhidrátot kapjon. Ezért a megoldás az, hogy minden elfogyasztott teáskanál méz után a méz szénhidrát-egyenértékét ki kell venni az illető étrendjéből. Például egy szelet kenyérrel kevesebbet enni. Ha megcsinálom ezt a cserét, akkor nincs gond, és minden cukorbeteg szedhet méhészeti termékeket." Dr. Stefan Stângaciu


A nyers méz különösen előnyös lehet az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára, akik közvetlenül az inzulin bevétele után súlyos hipoglikémiát tapasztalnak. A közvetlenül asszimilálható cukrok (glükóz és fruktóz) azonnali ellátása miatt a nyers méz jól kiszámított egyszeri adagokra osztva képes helyreállítani a vércukorszintet.

„...le kell számolnunk egy mítoszt, miszerint a cukorbetegek nem ehetnek mézet! Ez nagy hiba! Vannak tudományos vizsgálatok, amelyek azt mutatják, hogy a mézet szedő cukorbetegeknek sokkal kevesebb szövődménye van. Nem vakulnak meg, nincs retinitisük, nincsenek lábproblémáik, nincsenek sebeik, neurológiai problémáik, elhízásaik, szív- és érrendszeri betegségeik. betegségek... Miért? A világ csak az édes elemre - glükózra, fruktózra - gondol, de a méz sokkal több olyan anyagot tartalmaz, amelyek az egész szervezet számára hasznosak. És akkor, ha az egész testet jobban támogatják, a lehetséges szövődmények könnyebben kordában tarthatók." Dr. Stefan Stângaciu

A méhészeti termékek tehát nem csak a cukorbetegek étrendjében megengedettek, hanem mind a betegség tüneteinek enyhítésében, mind a cukorbetegséggel járó szövődmények megelőzésében és kezelésében (szemészeti, neurológiai, szív- és érrendszeri, bőrgyógyászati, vénás, vese, fertőzések stb.). A méhkas termékek támogatják a szervezet működését, segítik regenerálódását.

*A méhészeti termékek beadása cukorbetegség esetén nem gyógyítja a betegséget, de enyhíti.

Az információkat a legjobb szándékkal közöljük, tájékoztató jellegűek, és nem helyettesíthetik az orvos vagy bármely szakképzett egészségügyi személyzet tanácsát vagy receptjét.

Források:

Az ApiLand interjút készített Dr. Ștefan Stângaciu orvossal, az apiterápia, apipunktúra, aputrition és api-fitoterápia nemzetközi szakértőjével, a Román Apiterápiás Társaság elnökével.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3237204/

https://www.apiland.ro/blog/sanatate/laptisorul-de-matca-si-diabetul

https://www.saptamanamedicala.ro//articole/Diabetul

https://www.curademiere.ro/rolul-produselor-apicole-in-diabetul-zaharat/

Előző cikk Méhészeti termékek – Alapvető szuperételek egészségünk számára