Ugrás a tartalomra
Propolisul – ajutor în tratarea durerilor în gât

Propolisz – segít a torokfájás kezelésében

A legtöbb esetben a torokfájás akkor jelentkezik, amikor a legkevésbé számít rá, és kellemetlen érzésként, égő érzésként vagy irritációként érzi a garatban. Gondolatban azonnal elkezdi végigjárni az előző napot, és keresni az okot, ami ezt a fájdalmat okozta, fagylaltot ettél vagy esetleg megittál egy pohár hideg vizet. A valóságban a torokfájásnak semmi köze ezekhez a szokásokhoz.

Ok

A legtöbb esetben a torokfájást vírusfertőzés okozza. A szezonális megfázásra és influenzára jellemző vírusok a leggyakoribbak, amelyek megtelepednek a garat nyálkahártyáján, kellemetlen érzést okozva a torokban. Egyes esetekben légúti fertőzések lépnek fel, és a fájdalom nyeléskor vagy akár beszédkor is jelentősen fokozódhat.

A vírusfertőzések a torokfájáson kívül gyakran tünetegyüttesekkel is járnak, mint például köhögés, láz, orrdugulás, hányás, étvágytalanság és duzzadt nyirokcsomók.

Jogorvoslat

Az a jó, hogy olyan természetes gyógymódhoz fordulhat, amely hatékonyan hat a torokfájásra és a gyulladásra. Ez a propolisz, és tulajdonságait évezredekkel ezelőtt fedezték fel, amikor a görögök tályogok kezelésére használták, az asszírok pedig a sebekre kenték a fertőzések leküzdésére és a sebgyógyulás felgyorsítására.

A propolisz olyan anyag, amelyet a méhek bizonyos fafajok fiatal ágainak gyantájából állítanak elő, amelyhez viaszt és saját váladékot adnak. A kutatók még ma sem tudták megállapítani ennek a méhészeti terméknek a pontos összetételét. Ennek fő oka a propolisz változatossága a földrajzi területtől, a fáktól és virágoktól függően, amelyekhez a méhek hozzáfértek. A mai napig több mint 300 vegyületet azonosítottak, amelyek többsége polifenolok formája, különösen az antioxidáns tulajdonságaikról ismert flavonoidok.

A természetes antibiotikumként ismert propolisz tökéletes szövetséges a torokfájás elleni küzdelemben. Antibakteriális, gombaellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságaival tűnik ki, és növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét.

Fogyaszthatod a propoliszt nyers formában, kevés vízzel vagy mézzel, vagy választhatsz propolisz tinktúrát, amit közvetlenül a torokra permetezhetsz a gyorsabb és enyhe fájdalomcsillapító hatás érdekében.

A tinktúrát pedig kombinálhatod mézzel, és ebből a keverékből naponta több teáskanál is fogyaszthatsz. Rövid időn belül észreveszi a fájdalomcsillapítást.

Íme egy rövid videó, amelyből megtudhatja, hogyan is néz ki ez a keverék:

Keverje össze a propolisz tinktúrát mézzel, és felejtse el a torokfájást https://www.youtube.com/shorts/ytni6gJKsi4

A propolisz tinktúra főbb előnyeinek listáját itt találja:

· Erősíti az immunrendszert

· Megöl néhány baktériumot és vírust

· Megfázást és influenzát kezel

· Védi a légutakat

· Fertőtleníti a száj területét

· Gasztrointesztinális rendellenességeket kezel

· Felgyorsítja az égési sérülések gyógyulását

· Helyreállítja és gyógyítja a sebek által érintett szöveteket.

Források:

https://www.healthline.com/health/propolis-an-ancient-healer

https://www.honeygreen.com/propolis-extract-health-benefits-pharma-food-supplement-products/

https://www.youareboundless.com/use-honey-or-propolis-to-fight-that-cough/

https://www.fontenaturis.ro/blog/cu-ce-trece-durerea-de-gat-remedii-naturiste

https://www.farmaciata.ro/remedii-naturale-pentru-tuse-si-dureri-in-gat/

Előző cikk Méhészeti termékek – Alapvető szuperételek egészségünk számára