Sari la conținut
Alimentatia este factorul principal care ne influenteaza sanatatea

Alimentatia este factorul principal care ne influenteaza sanatatea

Propolisul, lăptișorul de matcă pur, păstura, polenul crud și mierea de albine - toate sunt produse care contribuie la menținerea sănătății tale. Consumate cu regularitate (minim 2 cure pe an, primăvara și toamna), acestea pot preveni apariția anumitor boli, deoarece principala lor acțiune este întărirea sistemului imunitar și lupta împotriva radicalilor liberi.

Nu întâmplător, specialiștii susțin că speranța de viață în rândul apicultorilor este mai ridicată, tocmai datorită faptului că sunt înconjurați de albine și consumă în mod regulat produsele stupului.

In continuare iti impartasim cateva sfaturi despre:

Grija pentru sanatate - factori de risc controlabili și necontrolabili

Sportul

Odihna

Alimentatia

Importanța bunei funcționări a stomacului

Aportul produselor apicole în menținerea bunăstării tale fizice și psihice

Propolis

Laptisor de matca

Pastura

Miere Cruda

Polen crud

În ciuda faptului că majoritatea dintre noi trăim într-un mediu care ne solicită foarte mult și adesea alegem să ne concentrăm atenția pe dezvoltarea profesională, este îmbucurător faptul că există și multe persoane care mai au timp să își îndrepte atenția către corpul și mintea lor și încerca să adopte un stil de viață cumpătat. Acestea sunt persoane care, din diverse motive au înțeles că sănătatea e cea mai mare avere.

Dacă și tu te numeri printre cei care vor să investească mai mult în sănătate, citește în continuare acest articol și află câteva sfaturi bune de luat în seamă, care te vor ajuta să trăiești mai bine și mai sănătos.

Grija pentru sănătate - factori de risc controlabili și necontrolabili

Factorii de risc reprezintă condițiile, activitățile sau acțiunile pe care le faci și care arată cât ești de predispus sau care e probabilitatea de a te îmbolnăvi de o anumită boală. Acești factori sunt fie ereditari - cei pe care nu îi poți controla: vârsta, sexul, fie dobândiți/însușiți - controlabili: alimentația, activitatea fizică, fumatul sau consumul de alcool.

Concluziile numeroaselor studii făcute pe acești factori de risc, sunt că putem reduce considerabil riscul apariției multor boli, prin simpla schimbare a trei comportamente: activitatea fizică, odihna și alimentația.

Activitatea fizică

Lipsa de mișcare sau sedentarismul afectează în mod negativ starea sănătății tale și este un factor de risc care sporește apariția obezității, a diabetului, dublează riscul apariției bolilor cardiovasculare, a osteoporozei și a hipertensiunii arteriale, la care mai adăugăm și clasicele dureri de spate.

Eliminarea sedentarismului, prin activitate fizică regulată poate reduce semnificativ riscul apariției acestor afecțiuni și îmbunătățește calitatea vieții.

Odihna

Fie ca e activă - practicarea unui hobby, a unei activități extra profesionale, sau pasivă - somn, odihna este necesară pentru a ne reface stocul de energie corporală și psihică.

În somn, multe dintre organele noastre își încetinesc ritmul; mușchii se relaxează, contracțiile inimii sunt mai puțin frecvente la fel ca și tensiunea arterială sau respirația. Astfel organismul consumă mai puțină energie și restabilește capacitatea de lucru a celulelor. Somnul te ajută să eviți surmenajul care apare în urma eforturilor fizice sau psihice excesive și prelungite.

Alimentația

Specialiștii susțin că singurii factori declanșatori pentru 90% din cazurile în care apar probleme digestive sunt alimentația și stresul. Alimentația slab calitativă, precum și stresul, influențează negativ mișcările intestinale, ceea ce îngreunează procesul de digestie și pot declanșa o serie de disfuncționalități la nivelul stomacului,care se manifestă adesea prin arsuri stomacale, balonare, constipatie sau diaree.

Ține stresul la distanță cu ajutorul produselor apicole

Interiorul stomacului este un mediu foarte acid, care servește descompunerii hranei și care împiedica instalarea anumitor boli tocmai datorită faptului că foarte multe bacterii (pe care le introducem prin intermediul alimentației) nu rezistă în aceste condiții acide.

Cu toate acestea, dacă stomacul nu funcționează corect, bacteriile se pot dezvolta și pot declanșa afecțiuni precum cele enumerate mai sus, sau chiar mai grave cum ar fi: gastrita, enterocolita, diverticulita.

Cea mai periculoasă bacterie care ne îmbolnăvește și pe care aciditatea stomacului nu o poate distruge, este Helicobacter Pylori. Fiind foarte rezistentă, odată intrată în organism, aceasta poate persista toată viața și poate declanșa cele mai grave boli ale stomacului, cum este cancerul. Această bacterie se transmite foarte ușor, pe cale aeriană, prin contactul cu alți bolnavi sau prin atingerea unor obiecte contaminate, prin alimentatie.

Mierea de Manuka poate elimina bacteria Helicobacter Pylori


Cum te protejezi și ce mănânci?
Cel mai ușor mod de a preveni bolile stomacului este să acorzi mare atenție alimentației și modului de preparare a hranei.

Iată 6 sfaturi pe cat de simple, pe atât de utile:

  1. Evită alimentele procesate peste măsură (mezeluri, conserve, etc), prăjelile de orice tip precum și sucurile acidulate:

  2. Consumă cât mai puțin zahăr rafinat. Acesta poate fi înlocuit cu miere crudă de diferite origini florale, care este mult mai sănătoasă.

  3. Respectă mesele principale ale zilei și bea minim 2 litri de apă pe zi.

  4. Încearcă să mănânci zilnic produse naturale, crude.

  5. Mănâncă produse apicole.

  6. Include în alimentația zilnică superalimente care să îți protejeze stomacul și flora intestinală.

Polenul crud de Trandafir Sălbatic este, poate, cel mai bun supliment alimentar natural care contribuie la bunăstarea stomacului tău

În absența factorilor genetici, dacă reușești să respecți cele 6 sfaturi de mai sus, treptat, îți vei contura un stil de viață sănătos și îți vei proteja stomacul de acțiunea agenților nocivi.

Aportul produselor apicole în menținerea bunăstării tale fizice și psihice


Propolisul, lăptișorul de matcă pur, păstura, polenul crud și mierea de albine - toate sunt produse care contribuie la menținerea sănătății tale.

Consumate cu regularitate (minim 2 cure pe an, primăvara și toamna), acestea pot preveni apariția anumitor boli deoarece principala lor acțiune este întărirea sistemului imunitar și lupta împotriva radicalilor liberi. Cum știm asta? Studiile arată că fiecare produs din stup are un conținut semnificativ de antioxidanți, vitamine și minerale pe care organismul nostru nu le sintetizează în mod natural, însă îi sunt necesare. Tocmai de aceea singurul responsabil de a le introduce în corp ești tu.

Poate varietatea de produse te surprinde și nu știi cu care să începi. Răspunsul este: “Cu toate / cu oricare, dar trebuie să începi cura numaidecât!”

Iată cum acționează fiecare dintre ele:

  1. Propolisul - este o rășină produsă de muguri pe care albinele o recoltează și o folosesc drept scut împotriva agenților exteriori care pot dăuna stupului, mai ales în timpul iernii. Cum acționează acesta asupra sănătății tale? Efectul antiviral al propolisului este susținut de concentrația extraordinară de polifenoli și antioxidanți din compoziția acestuia. Experții în apiterapie au demonstrat că, în cazul tratamentelor cu propolis, rezultatul depinde de doza de propolis administrată. Acesta inhibează virusurile și le împiedică să se detașeze de celula gazdă și să se răspândească în organism. Astfel, o doză mai mare de propolis va fi mai eficientă decât o doză mică. Studiile specialiștilor germani și francezi asupra propolisului arată că acesta poate fi un important adjuvant chiar și în tratarea cancerului. În acest caz, acțiunea propolisului se concentrează pe inhibarea metaboliților (compuși degradați în ficat în urma tratamentelor cu anumite medicamente folosite în chimioterapie) care sunt extrem de toxici pentru globulele roșii și albe din sânge. Polifenolii și antioxidanții luptă împotriva acestei toxicități și inhiba metaboliții înainte ca aceștia să se răspândească în întreg organismul.

Alte 7 beneficii uimitoare ale propolisului

  1. Lăptișorul de matcă pur - este un produs secretat de glandele albinelor lucrătoare, o substanță alb-gălbuie cu care acestea hrănesc larvele (în primele zile de viață) și regina mama (toată viața). Lăptișorul de matcă este bogat în vitamina B, minerale, antioxidanți și oligoelemente; este singura sursă naturală de acetilcolină (un neurotransmițător cu rol în transmiterea influxului nervos) și 10 HDA (un compus bioactiv cu puternice efecte anticancerigene, antibacteriene și antivirale). În ansamblu, spun experții, lăptișorul de matcă poate ajuta la creșterea longevității prin stimularea regenerării celulare. Este un biostimulator prețios care poate mări rezistența fizică și poate înlătura oboseala. Se recomandă cure de 6 săptămâni la fiecare schimbare de sezon pentru că atunci organismul tău este mai vulnerabil în fața virusurilor și mai susceptibil de a contracta diverse boli.

Află mai multe despre lăptișorul de matcă și începe să îl incluzi în alimentația ta

  1. Păstura sau “pâinea albinelor” - alături de lăptișorul de matcă și polenul crud, păstura este unul dintre cele mai complexe produse provenite din stup. Aceasta este alcătuită dintr-un amestec de propolis, lăptișor de matcă, polen, miere și ceară și reprezintă hrana albinelor pe timp de iarnă. Păstura se obține printr-un proces de fermentare, în condițiile naturale ale stupului, astfel ea rămâne un produs crud, neprocesat, cu substanțe active care însumează beneficiile tuturor produselor fabricate de albine. Păstura este o sursă naturală de proteină non animală, care conține acizi grași, enzime, vitamine și minerale - substanțe bioactive și biostimulatoare. Este recunoscută pentru acțiunea benefică asupra ficatului și este recomandată în curele de detoxifiere deoarece ajută la eliminarea toxinelor din corp.

beneficii-pastura

Doctorul Stângaciu, specialist în apifitoterapie, recomandă o cură cu păstură mai ales la început de primăvară

  1. Mierea crudă - prin miere crudă înțelegem mierea de albine extrasă la rece, neprelucrată care își păstrează toate proprietățile esențiale. Oricare ar fi originea florală a mierii, aceasta este considerată cel mai puternic energizant natural. Consumul de zahăr poate fi înlocuit în totalitate cu mierea crudă care, este mult mai ușor procesată de către organism și conține numeroase substanțe minerale.

Consumul de miere nu este interzis persoanelor care au dezvoltat o formă de diabet

Într-adevăr, trebuie să recunoaștem că, dintre toata mierea din lumea, cea care se remarcă cel mai mult este Mierea de Manuka. Această miere este specială pentru că are cea mai mare concentrație naturală de methylglyoxal - o substanță activă care indică intensitatea efectului antibacterian. Este cunoscută ca fiind cel mai puternic antibiotic natural. Cu cât concentrația de méthylglyoxal este mai ridicată (MGO 100+, MGO 250+, MGO 400+ și MGO550+ ) cu atât efectul antibacterian este mai intens.

În funcție de MGO, mierea de Manuka poate ajuta în ameliorarea unor probleme de sănătate, de la întărirea sistemului imunitar, gripa și răceală, până la tratarea stafilococului auriu și a bacteriei Helicobacter Pylori.

  1. Polenul crud - este un superaliment produs de flori pe care albinele îl recoltează și îl îmbunătățesc prin adăugarea enzimelor pe care le produc. În ultima perioadă, superalimentele au devenit extrem de populare, mai ales în rândul celor care înțeleg importanța sănătății lor și doresc să investească în ea. Spirulina, curcuma, turmericul, gojiile, moringa - toate acestea sunt superalimente despre beneficiile cărora probabil ai auzit deja. Ei bine, polenul crud este poate, chiar mai benefic decât cele enumerate înainte, deoarece acesta conține toți nutrienții necesari organismului, este una dintre cele mai importante surse de proteină vegetală și poate fi consumat chiar și de către vegetarieni sau vegani. În funcție de originea florală, polenul poate avea diverse beneficii pentru organism, dar există și beneficii comune: pot crește nivelul de energie și vitalitate, reducând oboseala și întărind sistemul imunitar. Spre exemplu, polenul crud de Amorfă, este un biostimulator care acționează foarte bine la nivelul stomacului, este un bun antiinflamator și poate ajuta la prevenirea simptomelor osteo-articulare. Pentru că susține activitatea muschilor, acest polen se recomandă în special sportivilor. Înainte de orice pregatire, antrenament pentru participarea la un concurs/meci important, dar și în timpul antrenamentelor de zi cu zi, consumul a câte 15 g/zi din acest polen va face diferența. Nivelul de energie și vitalitate va crește ceea ce îți va permite sa faci antrenamente mai îndelungate și să înregistrezi performanțe remarcabile.



Indiferent de vârsta pe care o ai, sănătatea corpului tău ar trebui sa fie prioritatea numărul unu, pentru că dacă organismul se simte bine, atunci și la nivel psihic vei resimți o stare de liniște și relaxare. Astfel vei reuși să îți îndeplinești obiectivele de zi cu zi.

“Să dorești să fii sănătos e o parte din sănătate.” spune Seneca, iar noi nu putem decât să constatăm ca are dreptate. Investește în sănătatea ta! Consumă produse apicole!

Articole similare:

Polenul crud de Flori de Munte - beneficii uimitoare pentru sănătatea ta

Cum acționează cel mai eficient supliment alimentar pentru memorie

Consumul produselor apicole și diabetul

Tonic Junior - aliatul juniorului tău

6 idei pentru un mic dejun sănătos pentru familia ta





Articolul anterior Polenul crud Apiland

Lasă un comentariu

* Câmpuri obligatorii